اصل تضاد
اصل تضاد یک اصل سیستمی است .که اگر هر جزء سیستم را بطور جداگانه به گونهای بسازیم که به کاراترین حد ممکن عمل کند، سیستم بعنوان یک کل، به مؤثرترین حد ممکن عمل نخواهد کرد.
به عبارت دیگر، اجزاء سیستم را باید بگونهای طراحی کرد. که با یکدیگر جور شوند و هماهنگ با هم بطور موثر و کارا عمل کنند.
مثال ۱:
اگر از بین خودروهای سواری موجود ( انواع مدلها و مارک ها) برای هر یک از اجزاء مورد نیاز ماشین، بهترین آن جزء در بین کل ماشینها را انتخاب و سپس این بهترینها را مونتاژ کنیم، آیا ماشینی که بدست میآید، بهترین ماشین ممکن است؟
البته خیر ! حتی به یک اتومبیل که بتواند حرکت کند، هم نمیرسیم. زیرا اجزاء انتخابی با هم جور نمیشوند و حتی اگر فیت شوند، با هم خوب کار نمیکنند. عملکرد یک سیستم بیشتر بستگی به چگونگی تعامل بین اجزاء آن دارد تا به چگونگی عملکرد مستقل آنها ( از یکدیگر).
تقسیم بندی سیستم
تقسیمبندی هر سیستم به اجزاء کوچکتر که بدون توجه به اصل تداخل و وابستگی متقابل آنها صورت میگیرد. یک تضاد فطری بین اجزاء آن سیستم بوجود میآورد. بهترین جواب برای هر یک از این اجزاء، لزوماً با بهترین جواب برای جزء دیگر هماهنگی و برابری نمیکند . در نتیجه تضادی با بهترین جواب برای کل سیستم پیدا میکند.
در اثر تقسیم تشکیلات سازمانی به چند فعالیت اصلی، یک فعالیت جدید بوجود میآید. که وظیفه آن حل تضادهای بین این فعالیتها و محافظت منافع کل سیستم در مقابل منافع سیستمهای فرعی است. این وظیفه همان مسئولیت مدیریت عمومی است.
روش کلاسیک
روش متداول و کلاسیک در تقسیم بندی تشکیلات سازمانی، معمولاً چهار فعالیت اصلی بوجود میآورد: تولید، فروش (بازاریابی)، مالی، پرسنل.
که هر کدام از این فعالیتها خود یک سیستم فرعی است . هر کدام با ضوابط اجرایی ( توقعات و محدودیتها ) متفاوتی کنترل میشود. که لزومآً با هم هماهنگی ندارد.
به عنوان مثال فعالیت کنترل موجودی محصول نهایی در یک سازمان را در نظر میگیریم. واحد تولید علاقمند به تولید بزرگ ( برای کاهش زمان Setup و قیمت تمام شده ) است. واحد فروش تمایل به کوچک بودن تولید دارد (بدلیل افزایش تنوع محصول و پاسخگویی به نیاز مشتری ).
امور مالی میخواهد سرمایه مورد نیاز برای اداره سیستم حداقل شود و لذا علاقهمند به کاهش موجودی انبار است.
در اکثر مواقع مدیر عامل از بین یکی از سه مدیر تولید، فروش و مالی انتخاب میگردد و فاقد تجربه و اطلاعات لازم درباره کل سیستم است و مدیریت عمومی را از نظر گاه رشته خاص خود مینگرد و ناخودآگاه به صورت مدیر یک سیستم فرعی عمل میکند
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!