وبلاگ - آخرین اخبار

تغییر دیدگاه

در جلسه گروه دانشکده بحث داغی بر سر وضعیت تدریس و مشارکت دانشجویان درگرفته بود. سوال اصلی این بود که چرا دانشجویان در کلاسهای درسی شرکت نمی کنند و چگونه می شود این وضعیت را تغییر داد. ایده های بسیار زیادی در مورد نحوه جذاب کردن تدریس، استفاده از تکنیکهای جدید آموزشی و کاربردی کردن محتوای تدریس مطرح می شد اما تجربیات مختلف نشان می داد که این ایده ها اثربخشی زیادی ندارند. تا اینکه یکی از همکاران نکته جالبی را مطرح کرد: گفت بیش از نیمی از دانشجویان ما از شهرهای اطراف هستند، این افراد باید هزینه و زمانی را برای رفت و آمد به دانشگاه بپردازند. در حال حاضر کلاسهای آنها ۵ روز هفته را شامل می شود. اگر ما کلاسهای آنها را در ۳ روز هفته بگذاریم مشارکت آنها بسیار بیشتر می شود.

این نمونه ای از یک تکنیک یادگیری ست که تغییر دیدگاه (Perspective Switching) نام دارد. در فعالیتهای حرفه ای این تکنیک به ما کمک می کند که از حصار محدود دیدگاه خاصی که بر ما حاکم است خارج شویم و بتوانیم ایده ها و فرصتهای یادگیری جدیدی را کشف کنیم. یک مدیر شاید هرگز نتواند بفهمد که چرا کارمندانش از نحوه مدیریت او راضی نیستند تا اینکه خودش را جای آنها قرار دهد و از منظر آنها به نحوه برخورد و برنامه ریزی خودش نگاه کند. یک فروشنده شاید نتواند ضعفهای خود در فروش و ارائه محصول را به خوبی درک کند مگر اینکه خودش را جای مشتریانش قرار دهد. یک پزشک زمانی می تواند برخورد و تشخیص حرفه ای تری داشته باشد که از منظر بیماران و همکارانش به حرفه خودش نگاه کند.

تحلیل حرفه ای:

در حرفه خود هر از چندی خودتان را به جای دیگرانی قرار دهید که دریافت کننده خدمات حرفه ای شما هستند. این کار را ترجیحا به صورت عملی (نه فقط ذهنی) انجام دهید. مثلا اگر مدیر یک اداره هستید، از خودتان به عنوان یک ارباب رجوع ناشناس درخواست یک خدمت مشابه بکنید. اگر استاد دانشگاه هستید برای نیم ساعت سر کلاس یکی از همکاران خود بروید و در جایگاه دانشجویان قرار بگیرید. یک دفتر یادداشت کوچک بردارید و مشاهدات و تجارب خودتان را ثبت کنید. سوال مهم این است که چه چیزهایی را از منظر این افراد می بینیم که به ما کمک می کند تا عملکرد حرفه ای خودمان را بهتر کنیم؟
همیشه به خودمان این اصل را یادآوری کنیم که «چه بسا چیزهای مهمی هست که ما نسبت به آنها نابینا هستیم»! این یادآوری می تواند زمینه فکری و روحی خوبی را پیدا کند که ما را به سمت تغییر دیدگاه هدایت کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.